Розширення сфер застосування технології свердловинного гідровидобутку для розробки покладів нетрадиційних вуглеводнів - Педченко, Михайло; Педченко, Лариса (My University, 2018)
Виходячи із розвіданих і прогнозних запасів, особливе значення для людства мають океанічні гідрати метану та природний бітум (2,1∙10 16 м 3 газу і 4,7 трлн барелів бітуму відповідно). Розробку газогідратних покладів можна здійснювати зниженням тиску нижче за рівноважний гідратоутворення, підвищенням температури, введенням інгібіторів або кар’єрним способом. На сьогодні через відсутність ефективної і конкурентоздатної технології промислова розробка покладів газових гідратів не ведеться.
Keywords: поклад; залежь; вуглеводні; углеводороды