Дослідження надійності підводних переходів магістральних трубопроводів - Онацький Є. А. (НТУ "ДП", 2025)
У сучасних умовах розвитку нафтогазової галузі трубопровідний транспорт відіграє ключову роль у забезпеченні енергетичної безпеки та транспортуванні вуглеводнів. Підводні переходи магістральних трубопроводів, як критичні елементи інфраструктури, перетинають річки, озера та інші водні перешкоди, забезпечуючи безперервність постачань. Однак статистика свідчить, що саме ці ділянки є найбільш вразливими до аварій, становлячи до 70-80% усіх відмов у системах трубопровідного транспорту. Основні причини включають гідродинамічні впливи, корозію, руслові деформації, механічні пошкодження від судноплавства та льодоходу, а також вібраційні навантаження, які призводять до розмивів, провисань і розривів труб [1, 2].
Keywords: магістральний трубопровід; нафтогазова галузь