Роль штучного інтелекту в модернізації логістичних систем України в умовах глобальних викликів - Суханов А. С. (НТУ «ДП», 2025)
У 2025 році штучний інтелект (ШІ) стає не просто технологією майбутнього, а реальним двигуном трансформації логістики та ланцюгів поставок, особливо в Україні, яка активно відбудовується після війни та адаптується до глобальних викликів. В статті пропонується проаналізувати, як ШІ допомагає подолати проблеми, такі як дефіцит кваліфікованої робочої сили, волатильність ринків, суворі екологічні вимоги та геополітичні ризики, включаючи відключення електроенергії та розірвані ланцюги постачань. За даними McKinsey Global Institute, глобальний ринок ШІ в логістиці досяг $20,8 млрд у 2025 році, демонструючи щорічне зростання на 45,6% з 2020 року [1]. Інші джерела, як-от Pragma Market Research, оцінюють ринок у $28,50 млрд у 2025 році з прогнозом зростання до $735 млрд до 2034 року. Україна не обмежується імпортом цих технологій, а активно локалізує їх автономні роботи на складах Нової Пошти в Борисполі. Приклади компаній, як Amazon, Maersk, UPS та Нова Пошта, ілюструють застосування генеративних моделей, агентного ШІ, IoT та предиктивної аналітики для створення розумних, саморегульованих та ефективних систем, що синхронізуються з глобальними трендами, такими як зелена трансформація в ЄС чи тарифні війни в США.
Keywords: штучний інтелект; логістична система; транспортна логістика