Багатокритеріальний підхід до вибору матеріалів для відновлення деталей гірничих та будівельних машин - Нетребко, В. В. (НТУ ДП, 2022)
Виготовлення та відновлення деталей машин і механізмів гірничої та будівельної техніки, що працюють в екстремальних умовах різного виду абразивного зношування має важливе державне та економічне значення. До таких деталей належать корпуси шламових, піскових та ґрунтових насосів, ножі скреперів та бульдозерів, футеровки ківшів кар’єрних екскаваторів та деталі іншої гірничої та будівельної техніки. Вказані деталі виготовляють з високохромистих чавунів різних систем легування які мають значну твердість та низьку оброблюваність різанням. Удосконалення конструкції механізмів з метою підвищення ефективності, в деяких випадках, потребує значної механічної обробки різанням деталей.
Keywords: багатокритеріальний підхід; вибор матеріалів; відновлення деталей машин; гірнича та будівельна техніки