Перспективи використання уламків зруйнованих споруд для створення бетонних сумішей у 3D-друці будівель - Малий Р. С. (НТУ «ДП», 2025)
Сучасні виклики у будівельній галузі, зокрема відновлення інфраструктури після воєнних дій, вимагають пошуку інноваційних технологій, які поєднують економічність, швидкість та екологічність. Одним із перспективних напрямів є 3D-друк будівель із застосуванням бетонних сумішей, виготовлених на основі уламків зруйнованих споруд. Такий підхід дозволяє не лише знизити витрати на нові матеріали, але й вирішує проблему утилізації великої кількості будівельних відходів (рис.1).
Keywords: 3D-друк; споруда; бетонна суміш; зруйнована споруда