Дослідження процесів у дільничній електромережі шахти при застосуванні засобу синхронного двобічного знеструмлення місця пошкодження кабелю - Маренич, К. М.; Ковальова, І. В. (Гірнича електромеханіка та автоматика, 2010)
Постановка проблеми і її зв’язок з прикладними задачами Умови експлуатації електромеханічного обладнання технологічних дільниць гірничих підприємств визначають нестаціонарність його місцезнахо-дження, що, у свою чергу, обумовлює необхідність застосування гнучких кабе-лів. У той же час, в умовах шахти має місце підвищена небезпека механічного пошкодження таких кабелів, що являє собою причину найнебезпечніших ава-рійних станів електротехнічного комплексу – коротких замикань (КЗ). Дія іс-нуючих пристроїв максимального струмового захисту полягає у відокремленні місця виникнення КЗ від джерела живлення з боку дільничної трансформатор-ної підстанції. Крім цього, непряму захисну функцію виконує дільничний апа-рат захисту від витоків струму на землю (АЗ). Він формує команду на відклю-чення дільничної мережі від в разі пошкодження ізоляції (замикання на зазем-люючу жилу кабеля через провідниковий гумовий екран) навіть однієї фази ка-беля. Враховуючи на те, що замикання на землю однієї фази в мережі з ізольо-ваною нейтраллю не створює струмів, небезпечних за займанням обладнання, та виходячи з того, що розташування силових жил кабелю не дозволяє виник-нення трифазного короткого замикання перш, ніж виникне однофазне або дво-фазне замикання на землю, захисне відключення мережі при пошкодженні ізо-ляції однієї фази може розглядатися як захід випереджального струмового за-хисту. Ці засоби дозволяють виявити коротке замикання у силовому приєднан-ні електротехнічного комплексу і відключити останній від джерела електрожи-влення, але не дозволяють припинити струм у точці К.З., який певний час буде підтримуватись дією зворотного енергетичного потоку (електрорушійної сили обертання) асинхронного двигуна (АД), що був увімкнений в аварійному приє-днанні. Тому задача обгрунтування принципу і розробки пристрою випереджа-льного струмового захисту, дія якого мала б забезпечити синхронне двобічне знеструмлення місця пошкодження силової жили кабелю як з боку живильної трансформаторної підстанції, так і з боку асинхронного двигуна споживача ава-рійного приєднання є актуальною. Актуальним також є вивчення питань щодо сумісності такого пристрою з роботою дільничного апарату захисту від витоку струму на землю.