Вдосконалення експлуатації хвостового господарства на гірничо-збагачувальних комбінатах - Адамчук, А. А.; Шустов, О. О.; Калашник, М. М. (My University, 2023)
Мета. Дослідити схеми транспортування хвостів збагачення залізної руди для складування їх у вироблений простір відпрацьованого кар’єру в умовах збільшення виробництва залізорудного концентрату. Методика досліджень. Результати дослідження отримані шляхом техніко-економічного обґрунтування для співставлення п’яти різних схем транспортування хвостів збагачення: залізничним транспортом, стрічковим конвеєром, канатно-стрічковим конвеєром, трубчастим конвеєром, трубопроводом. Виконана порівняльна оцінка капітальних витрат, річних експлуатаційних витрат та кількости працівників процесу транспортування та складування хвостів збагачення у вироблений простір відпрацьованого кар’єру.

To study the schemes of transportation of iron ore enrichment tailings for their storage in the mined-out space of the spent mines in conditions of increased production of iron ore concentrate. The methods. The results of the study were obtained by means of a feasibility study for the comparison of five different schemes of transportation of enrichment tailings: rail transport, belt conveyor, rope-belt conveyor, tubular conveyor, pipeline. A comparative assessment of capital costs, annual operating costs and the number of employees of the process of transportation and storage of enrichment tailings in the mined-out space of the spent mine was carried out.
Improvement of operation of tailings storage facilities at mining and processing plants
Keywords: хвост збагачення; трубчастий конвеєр; трубопровід; земснаряд; насос; пульпа; enrichment tails; tubular conveyor; pipeline; dredger; pump; pulp