Багатонаціональний генетичний алгоритм утворення ніш та його модифікації - Яремко, С. А. (My University, 2024)
Задачі багатоекстремальної оптимізації, метою яких є знаходження кількох оптимумів (глобальних, локальних) багатоекстремальної функції, зустрічаються в багатьох галузях науки та техніки: моделювання складних систем, планування енергосистем, розпізнавання образів, прийняття фінансових рішень тощо. Одним із найпоширеніших підходів до розв’язання таких задач є генетичні алгоритми утворення ніш, що зумовлюють створення стабільних субпопуляцій у пошуковому просторі у такий спосіб, що кожна субпопуляція формується в околі одного з оптимумів.
Keywords: задача багатоекстремальної оптимізації; багатонаціональний генетичний алгоритм; субпопуляція