Геолого – технологічні передумови відновлення та стабілізації видобутку газу на прикладі Шебелинського ГКР - Фик, І. М.; Кривуля, С. В. (My University, 2023)
Значна увага при розробці ШКГР приділялась стану обводнення. З метою введення поправки на обводнення при підрахунку запасів Шебелинського ГКР за методом падіння пластового тиску було об’ємним методом підраховано обсяги пластових вод, що вторглися в газонасичені поклади [1]. В цілому родовище розробляється в газовому режимі з незначним обводненням. Сумарний об’єм обводнення горизонтів в 1989 році складав 40,6 млн. м 3 води; станом на 2009 рік оцінюється в об’ємі 80 млн. м 3 , при цьому середній пластовий тиск знизився з 12,0 до 2,5 МПа.
Keywords: геолого-промислова особливість; видобуток газу; Шебелинський ГКР