Udział pracowników naukowych PK w procesie budowania zasobów biblioteki Politechniki Krakowskiej - Gałek, H.; Lipińska, D. (My University, 2015)
Biblioteka Politechniki Krakowskiej (BPK) rozpoznając potrzeby informacyjne społeczności akademickiej własnej uczelni, podejmuje liczne inicjatywy mające na celu wspieranie edukacji oraz badań naukowych realizowanych na Politechnice Krakowskiej. Dbając o odpowiednią organizację komunikacji naukowej na uczelni dostarcza nowoczesnych narzędzi, które mają m.in. umożliwić udział pracowników naukowych PK w procesie budowania zasobów BPK. Działania związane z tworzeniem i wzbogacaniem treści zasobów przez ich użytkowników umożliwiają szeroko rozumianą interakcję między użytkownikami a zasobami, a także przyczyniają się do obustronnej komunikacji pomiędzy użytkownikami a bibliotekarzami.

The Library in Cracow University of Technology recognizing the needs of the academic society of Cracow University of Technology, taking number of initiatives to support and education and scientific research carried out in Cracow University of Technology. Ensuring appropriate organization of scientific communication at the campus, the library provides, modern and advanced tools allowing scientific staff of the University to take a part in constant resources development. The activities are related to the development and improvement of the library resources by the users (scientific staff etc.) enabling broader interaction among the users and resources, finally it contributes to mutual communication between the users and librarians.

Бібліотека Краківської політехніки, реагуючи на інформаційні потреби університетської спільноти започатковує різні ініціативи і проекти, маючи на меті забезпечення освітнього процесу і наукових досліджень, які здійснюються у навчальному закладі. Дбаючи про належну наукову комунікацію у стінах Політехніки, бібліотека послуговується сучасними засобами, які уможливлюють генерацію інформаційних ресурсів. Спільна діяльність, пов’язана зі створенням і змістовим наповненням ресурсної бази користувачами будує взаємодію поміж ресурсною базою і користувачем, а також взаємозв’язок з бібліотечними працівниками.
Participation of researchers in the process of building the library of Cracow University of Technology collections
Участь наукових працівників Краківської політехніки в процесі формування ресурсів бібліотеки
Keywords: автоматизированная библиотечная система КОНА; автоматизована бібліотечна система КОНА; бібліотечні ресурси; библиотечные ресурсы; комплектование; комплектування; користувачі; пользователи; репозитарий; репозитарій; Бібліотека Краківської політехніки; Библиотека Краковской политехники; Biblioteka Politechniki Krakowskiej; gromadzenie; zasoby biblioteczne; użytkownicy; Repozytorium Politechniki Krakowskiej; system biblioteczny; KOHA; Library of Cracow University of Technology; acquisition; library holdings; users; KOHA; library system; CUT Repository