Система «здоров’я-хвороба» в контексті цілісності буття людини - Одинець О. А. (ОНУ ім. Мечникова, 2023)
Однією із складових антропологічної кризи є криза здоров'я. Сучасна медицина, що покликана долати хвороби та покращувати життя людини, незважаючи на свої безперечні досягнення, є лише симптоматичною, що призводить до формування тривалих хронічних захворювань, зниження загального стану здоров'я націй та народження ослабленого покоління. При цьому кількість захворювань продовжує зростати в усьому світі. Причина цих кризових явищ, на наш погляд, полягає насамперед у відмові самої людини від відповідальності за своє здоров'я через втрату бачення цілісності та єдності як у собі, так і єдності з системами оточуючого середовища (природа, суспільство, так й надсистемами планети, всесвіту).
Keywords: система «здоров’я-хвороба»; духовне здоров’я; цілісність буття людини; причинно-системний підхід