Прогнозування кінетики зростання короткої втомної тріщини у металевих матеріалах за циклічного навантаження зі змінним розмахом напружень - Герасимчук Олег; Кононученко Олег (НТУ "ДП", 2025)
Запропоновано модель для оцінки кількості циклів навантаження від моменту ініціювання втомної тріщини до досягнення нею певного критичного розміру у зразках із концентратором напружень за ступінчастого режиму зміни прикладеного розмаху одновісних напружень циклу. Вихідними даними є характеристики пружності (модуль Юнга, коефіцієнт Пуассона та напруження початку макротекучості) та характеристики мікроструктури (розмір зерна, фактор Тейлора, вектор Бюрґерса та кут розорієнтування між зернами, які визначаються з аналізу вихідного матеріалу.
Keywords: ступінчасте циклічне навантаження; коротка втомна тріщина; сталь 45