Вплив відвалу розкривних порід гранітного кар'єру на якість ґрунтів прилеглих територій - Максимова, Н. М.; Пікареня, Д. С.; Кацевич, В. В.; Орлінська, О. В.; Чушкіна, І. В.; Макарова, Т. К.; Гапіч, Г. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2021)
Для оцінки техногенного впливу складування відходів гірничої промисловості та розроблення кар’єрів на сільськогосподарські угіддя були проведені польові, лабораторні та аналітичні дослідження. За стандартними методиками визначені фізичні параметри ґрунтів з тіла відвалу, прилеглих територій земельного відводу та з сільськогосподарського поля, а саме: вологість та щільність твердої фази ґрунтів відповідно до ДСТУ Б В.2.1-17:2009; біологічна активність ґрунту методом «аплікацій»; біотестування тест-об’єкту за методикою оцінки токсичності ґрунтів за допомогою «Ростового тесту». Відбір зразків з тіла відвалу, біля підніжжя і на сільськогосподарських угіддях виконано відповідно до вимог ДСТУ ISO 10381-2:2004. Розрахунок кількості осадженого пилу на сільськогосподарські угіддя виконано за допомогою аналітичних методів

Для оценки техногенного воздействия от складирования отходов горной промышленности и разработки карьеров на сельскохозяйственные угодья были проведены полевые, лабораторные и аналитические исследования. По стандартным методикам определены физические параметры грунтов из тела отвала, прилегающих территорий земельного отвода и с сельскохозяйственного поля, а именно: влажность и плотность твердой фазы грунтов в соответствии с национальным стандартом ДСТУ Б В.2.1-17: 2009; биологическая активность почвы методом «аппликаций»; биотестирования тест-объекта по методике оценки токсичности почв с помощью «Ростового теста». Отбор образцов из тела отвала, у его подножия и на сельскохозяйственных угодьях выполнен в соответствии с требованиями ДСТУ ISO 10381-2:2004. Расчет количества осаждаемой пыли на сельскохозяйственные угодья выполнено с помощью аналитических методов

To assess the technogenic impact from the storage of mining waste and the development of quarries on agricultural land, field, laboratory and analytical studies were carried out. According to standard methods, the physical parameters of soils from the dump body, adjacent land allotment territories and from an agricultural field were determined, namely: moisture and density of the solid phase of soils in accordance with the national standard ДСТУ Б В.2.1-17:2009; biological activity of the soil by the "application" method; biotesting of the test object according to the method of assessing soil toxicity using the "Growth test". Sampling from the dump, at its foot and on agricultural land was carried out in accordance with the requirements of ДСТУ ISO 10381-2:2004. The calculation of the amount of dust deposited on agricultural land was carried out using analytical methods
The influence of dump rock of the granite quarry on the quality of soils of adjacent areas
Keywords: відвали розкривних порід; пиління; Рибальське родовище; біоіндекація; екологічна небезпека; отвалы вскрышных пород; пыление; Рыбальское месторождение; биоиндекация; экологическая опасность; overburden dumps; dusting; Rybalskoe deposit; bioindecation; environmental hazard