Застосування криптофінансових інструментів для розвитку інклюзивного туризму: емпіричний аналіз - Острянин С. О. (НТУ "ДП", 2025)
Було розроблено аналітичну базу та систему бального оцінювання за шістьма критеріями (компенсація, аудитоспроможність, врядування, ефективність, результативність, токеноміка). Емпіричний аналіз виявив ключовий антагонізм: існує негативна кореляція між проєктами, що пропонують донорам відчутну цінність в обмін на їх внески, та тими, що досягають реальних суспільно корисних результатів. Проте, з розглянутих проєктів виокремлюються такі, що відходять від цього патерну. Проєкт Klima DAO демонструє позитивний прецедент токенізації цінного активу та забезпечення як цінності від використання токену, так і можливість здійснення внесків ближчих за суттю до традиційних безповоротних пожертв. Проєкт Gitcoin демонструє прецедент розділення учасників-донорів та учасників-розпорядників, діяльність яких регулюється через DAO і смарт-контракти. На основі здійсненого емпіричного аналізу наводяться рекомендації до реалізації суспільно корисних проєктів з використанням крипто-інструментів, зокрема: забезпечення прозорості потоків цінності; децентралізація врядування з включенням стейкхолдерів, на благо яких реалізується проєкт, до процесів прийняття рішень; забезпечення ендогенних потоків цінності, котрі здатні підтримувати довгостроковий успіх діяльності проєкту. An analytical framework and scoring system based on six criteria (compensation, accountability, governance, efficiency, effectiveness, tokenomics) were developed. Empirical analysis revealed a key antagonism: there is a negative correlation between projects that offer donors tangible value in exchange for their contributions and those that achieve real socially beneficial results. However, some of the projects considered deviate from this pattern. The Klima DAO project demonstrates a positive precedent for tokenizing a valuable asset and providing both value from token usage and the ability to make contributions that are closer in nature to traditional irrevocable donations. The Gitcoin project demonstrates a precedent for separating donor participants and administrator participants, whose activities are regulated through DAOs and smart contracts. Based on the empirical analysis, recommendations are made for the implementation of socially useful projects using crypto tools, in particular: ensuring the transparency of value flows; decentralizing governance by including stakeholders, for whose benefit the project is being implemented, in decision-making processes; ensuring endogenous value flows that can support the long-term success of the project.
Application of cryptofinancial instruments for the development of inclusive tourism: an empirical analysis
Keywords: інклюзивний туризм; блокчейн; криптовалюта; фінансування суспільно корисних проєктів; децентралізоване управління; фандрайзинг; повоєнне відновлення.; inclusive tourism; blockchain; cryptocurrency; financing socially beneficial projects; decentralized governance; fundraising; tourism; post-war recovery