Обґрунтування екобезпечного рівня вод шахти №2 «Новогродівська» для захисту прилеглих територій від підтоплення - Рудаков, Д. В.; Садовенко, І. О.; Інкін, О. В.; Деревягіна, Н. І. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Мета. Прогнозне обґрунтування змін гідродинамічних умов шахти No 2 «Новогродівська» в період її закриття та роботи геотермальних систем з визначенням необхідної потужності во- довідливних установок, здатних попередити підтоплення на прилеглих до шахти територіях. Методика. Загальний шахтний водоприток розраховано за допомогою аналітичних співвідношень геофільтрації та емпіричних залежностей з урахуванням швидкості підйому рівня шахтних вод на попередніх стадіях затоплення та гідродинамічного зв’язку з гірничими виробками сусідніх шахт ім. Д.С. Коротченка та No 1-3 «Новогродівська», а також об’єму виробленого простору та наявних геолого-структурних тектонічних порушень. Результати. Розрахований за різними підходами загальний водоприток до шахти No 2 «Но- вогродівська» знаходиться у діапазоні 2000 – 2200 м3/добу та може коливатися залежно від пе- ретікання з сусідніх шахт, інфільтрації атмосферних опадів в діапазоні 30 –50 мм/рік і притоку з верхнього водоносного горизонту. Для підтримання гідродинамічно та екологічно безпечного рівня +185 м в період закриття шахти та роботи геотермальних систем цей водоприток має повністю відбиратися водовідливними установками та скидатися до гідрографічної мережі за межами зони водозбору на території шахтного поля.
Justification of environmentally safe water level in “Novohrodivska 2” mine for protecting adjacent areas from flooding
Keywords: затоплена шахта; водоприток; шахтні води; безпечний рівень; підтоплення