Енергетична безпека України: загрози та політика - Мацагор, К. О.; Панасюк, А. С. (НГУ, 2012)
Збереження і зміцнення національної безпеки України залежить в першу чергу від стану базових галузей економіки, до яких в першу чергу відноситься паливно-енергетичний комплекс (ПЕК), рівень розвитку якого значною мірою визначає місце і роль держави в світі. На відміну від ПЕК багатьох країн світу енергокомплекс України багатогалузевий – вугілля, природний газ, нафта, нафтопродукти, електроенергія та теплоенергія. Україні володіє потужним потенціалом паливно-енергетичного сектора, причому деякі підгалузі мають надлишкові потужності, що, вочевидь, перевищують потреби держави (виробництво електроенергії). В той же час Україна належить до країн частково забезпечених традиційними видами первинної енергії, а отже змушена вдаватися до їх імпорту. Імпорт газу від його загального споживання становить 68%, нафти – 75%, ядерного палива – 100%, в т.ч. українська частка ядерної сировини (урану) для його виготовлення становить 30%. Особливістю вітчизняного балансу є значна частка у його витратній частині природного газу – 43%. Частка нафти складає 12,5%, вугілля – 23,5%, атомної енергетики – 15%, гідроенергетики та нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії – 6%
Keywords: енергетична безпека України; енергетична незалежність України; паливно-енергетичний комплекс