WETWARE AI: майбутнє енергоефективного інтелекту - Корж О. Д. (НТУ "ДП", 2025)
За останні три роки штучний інтелект (ШІ) набув значного поширення,в таких галузях, як охорона здоров'я, фінанси та розваги. Однак цей приріст популярності призвів до значного попиту на енергію. Навчання великих моделей штучного інтелекту вимагає величезних обчислювальних потужностей, що призводить до збільшення споживання електроенергії. За прогнозами Міжнародного енергетичного комітету, до 2026 року попит на електроенергію для ШІ та центрів обробки даних подвоїться, причому енергетичний слід ШІ зростатиме швидше, ніж у звичайних пошукових систем.
Keywords: штучний інтелект (ШІ); WETWARE AI; штучні нейронні мережі