Проблеми впровадження автономних транспортних засобів у логістиці - Пелипенко В.А. (НТУ "ДП", 2024)
Інновації у логістиці швидко розвиваються і те, що вчора могло здаватися мрією, сьогодні – звична річ як для надавачів логістичних послуг, так і для споживачів. При цьому останні не уявляють, що виконання замовлень може бути тривалим, супроводжуватись плутаниною у його комплектації та іншими проблемами. Нові технологічні розробки вносять свої зміни, і однією з таких є впровадження автономних транспортних засобів. За визначенням International Drivers Association, автономні (безпілотні) транспортні засоби (АТЗ) – це транспортний засіб, що здатний керуватися самостійно, без втручання людини. Рівні автономності визначаються від 0 до 5 відповідно до класифікації SAE: · Рівень 0 - автономність відсутня. Водій контролює всі аспекти водіння. Наприклад, звичайний автомобіль без автоматичного водіння. · Рівень 1 - допомога водієві. Автоматична система, наприклад, адаптивний круїз- контроль. Водій повинен бути готовий втрутитися в будь-який момент, якщо система несподівано «вирішить» не реагувати на перешкоди попереду.
Keywords: інновації в логістиці; автономні (безпілотні) транспортні засоби (АТЗ); логістика