Аналіз фізико-хімічних параметрів відвалу вуглевидобування шахти «Героїв космосу» - Красовський, С. А.; Ковров, О. С.; Клімкіна, І. І. (НТУ ДП, 2021)
Вугільна промисловість в Україні відноситься до найбільших забруднювачів довкілля. Відходи вугільного виробництва в більшості випадків є масштабними техногенно створеними джерелами постійного негативного впливу на об’єкти навколишнього середовища. На всіх етапах існування породних відвалів – з моменту видачі відвальної маси на поверхню до згасання внутрішніх та зовнішніх фізико-хімічних, мінералоутворюючих, біологічних та інших процесів – відбувається поступове внутрішнє нагрівання породних мас, окислення нестійких сполук, вилуговування активних елементів, кислотне стікання новоутворених розчинів, повітряна та водна ерозія схилів відвалів тощо. [1] ДТЕК Енерго є ключовим гравцем вугільної галузі України. Виробничі потужності даного сегмента представлені 13 шахтами та 4 вуглезбагачувальними фабриками. Сумарний видобуток вугілля за 2020 рік склав 18,9 млн тон. У процесі роботи підприємств ДТЕК основний обсяг відходів (99,9 %) посідає великотоннажні відходи – гірська порода та золошлаки, які є відходами 4 класу. За минулий рік ДТЕК ШУ «Героїв Космосу» дістали «на-гору» близько 4 млн тон вугілля. [2] Відповідно з кожним роком збільшується території та об’єми відвалів вуглевидобування. Метою даної роботи, є аналіз фізико-хімічних параметрів, що характеризують гірничі породи вугледобування шахти «Героїв Космосу». Головною ідеєю було визначити фізико-хімічні параметри вугільного відвалу ДТЕК ШУ «Героїв Космосу» та у подальшому проаналізувавши отримані результати підібрати методи фітостабілізації.
Keywords: шахта; фізико-хімічні параметри; вугільна промисловість