Особливості трудового законодавства під час дії в Україні воєнного стану - Лопатін, Д. В.; Махова, Л. О. (НТУ ДП, 2022)
Відповідно до законодавства України, воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень. 24 лютого 2022 року було затверджено Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Запровадження даного акту зумовило українське законодавство вирішити питання корегування та організації трудових відносин впродовж такого періоду, адже якщо у критичний момент не будуть відповідно функціонувати трудові відносини працівників підприємств, установ та організацій, економіка країни зазнає краху. У результаті, Президент України 15 березня 2022 року підписав Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набрав чинність 24 березня 2002 року [1]. Його особливості полягають в тому, що він обмежує дії чинного трудового законодавства в межах, що викладені в законі, а також те – що термін дії його становить – лише воєнний час.
Keywords: трудове законодавство; воєнний стан; територіальна цілісність