Дослідження формування якості видобувного вугілля при безвідходній селективній технології - Малашкевич, Д. С.; Петльований, М. В. (My University, 2022)
Проведений аналіз сучасних проблем видобутку вугілля на шахтах Західного регіону Донбасу показав, що якісні експлуатаційні характеристики видобувного вугілля безперервно погіршуються, у зв‘язку з неухильним зниженням потужності пластів і збільшенням обсягів пустих порід, що беруть участь у формуванні експлуатаційної зольності. Внаслідок вимушеного видобування високозольного енергетичного палива, технічні можливості засобів шахтного транспорту та підйомів мають вельми обмежені резерви своєї пропускної спроможності, які йдуть на покриття валового перевезення багатотонних «баластових» порід, що транспортуються разом із вугіллям в одній транспортній мережі підземних гірничих виробок. Це виключає подальше нарощування виробничої потужності шахти і є значним обмежуючим чинником підвищення ефективності гірничодобувного виробництва.
Keywords: шахти Західного Донбасу; видобуток вугілля; експлуатаційна зольність