Рудні формації білозерської серії Конкської, Білозерської та Верхівцевської зеленокам’яних структур Середньопридніпровського мегаблоку Українського щита - Дементьєва Євгенія Вячеславівна (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за напрямом 10 Природничі науки спеціальність 103 «Науки про Землю» – Національний технічний університет Дніпровська політехніка, Дніпро, 2025. Представлена робота присвячена обґрунтуванню перспектив рудних формацій білозерської серії у межах Середньопридніпровського мегаблока Українського щита. Мета досліджень полягала в обґрунтуванні умов утворення, визначенні закономірностей розподілу та оцінці практичного значення рудних формацій білозерської серії у межах Середньопридніпровського мегаблока. Наукові результати отримано на основі проведених польових геологічних, комплексних мінералогічних, петрографічних та мінераграфічних досліджень рудних формацій білозерської серії Середньопридніпровського мегаблоку Українського щита. Отримані дані дозволили провести оцінку практичного значення комплексу рудних формацій білозерської серії; виконати типізацію та розробити класифікацію проявів металевих і неметалевих корисних копалин об`єктів досліджень; обґрунтувати закономірності просторового розподілу рудних формацій білозерської серії у межах Середньопридніпровського мегаблоку Українського шита; провести узагальнене петрологічне вивчення геологічних формацій білозерської серії та обґрунтувати геологічні передумови знаходження нових рудних формацій. Виконані дослідження дозволили дійти висновку, що серед сингенетичних рудних формацій білозерської серії у межах Середньопридніпровського мегаблоку найперспективнішими є родовища магнетитових залізистих кварцитів і рудопрояви мідноколчеданих руд, в групі епігенетичних рудних формацій найбільш перспективними слід вважати родовища багатих дисперсно-гематит-мартитових руд саксаганського типу, малосульфідну золото-сульфідно-кварцову формацію з комплексним складом зруденіння дорогоцінних металів. У межах переверзівської світи білозерської серії виявлено флюїдно-експлозивні утворення, перспективні на комплекс корисних копалин. Серед проявів неметалевих корисних копалин епігенетичної серії, просторово пов`язаних з білозерською серією, найперспективнішими слід вважати прояви дефіцитної для України тальк-магнезитової вогнетривкої сировини, що наразі повністю імпортується з низки країн. Промислове значення цього типу сировини обґрунтоване також супутніми проявами поперечноволокнистого хризотил-азбесту. Рудопрояви апатиту, мінералізація хромшпінелідів та сірчаноколчеданних руд на даному етапі не мають промислового значення, але становлять інтерес із погляду металогенії, тому що відбивають загальну рудоносність формацій білозерської серії та їхнє місце в еволюційному ряду рудних формацій докембрію. Qualifying scientific work in the form of a manuscript. Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the field of 10 Natural Sciences, speciality 103 «Earth Sciences» - Dnipro University of Technology, Dnipro, 2025. The presented work is devoted to substantiating the prospects of ore formations of the Bilozerskaya series within the Middle Dnipro megablock of the Ukrainian Shield. The purpose of the research was to substantiate the conditions of formation, determine the distribution patterns and evaluate the practical significance of ore formations of the Bilozerska series within the Middle Dnipro megablock. The scientific results were received on the basis of field geological, complex mineralogical, petrographic and mineralogical studies of ore formations of the Bilozerska series of the Middle Dnipro megablock of the Ukrainian Shield. The data received made it possible to assess the practical significance of the complex of ore formations of the Belozerska series; to perform typification and develop a classification of metal and non-metallic minerals occurrences of the research objects; to substantiate the regularities of spatial distribution of ore formations of the Belozerska series within the Middle Dnipro megablock of the Ukrainian Shield; to conduct a generalised petrological study of geological formations of the Belozerska series and to substantiate the geological prerequisites for the discovery of new ore formations. The studies have led to the conclusion that among the syngenetic ore formations of the Belozerska series within the Middle Dnipro megablock, the most promising are deposits of magnetite 5 ferruginous quartzite and copper-colloidal ores, in the group of epigenetic ore formations, the most promising are deposits of rich dispersed hematite-martite ores of the Saksagan type, low-sulfide gold-sulfide-quartz formation with a complex composition of precious metals mineralisation. Fluid-explosive formations with prospects for a range of minerals were discovered within the Timoshovska Suite. Among the occurrences of non-metallic minerals of the epigenetic series, spatially related to the Bilozerska series, the most promising are the occurrences of talc-magnesite refractory raw materials, which are currently imported from a number of countries. The industrial importance of this type of raw material is also justified by the accompanying occurrences of cross-fibrous chrysotile asbestos. Apatite occurrences, chromium spinelides and sulphur-colloidal ores are not of commercial importance at this stage, but are of interest from the point of view of metallogeny, as they reflect the overall ore content of the Belozerska series formations and their place in the evolutionary series of ore formations of the Precambrian.
Ore formations of the Bilozerska series of the Konkska, Bilozerska and Verkhivtsevska greenstone structures of the Middle Dnipro megablock of the Ukrainian Shield
Keywords: Рудні формації; зеленокам’яні структури; залізо; джеспіліт; кварц; магнетит; золото; граніти; долерити; метаультрабазити; каменесамоцвітна сировина; тектонічні структури; Середньопридніпровський мегаблок; Український щит; Ore formations; greenstone structures; iron; jaspelite; quartz; magnetite; gold; granites; dolerites; meta-ultrabasites; gemstones; tectonic structures; Middle Dnipro megablock; Ukrainian Shield