Сучасні проблеми оцінки впливупородних відвалів на навколишнє середовище - Чоботько, І.; Тинина, С. (Журфонд, 2020)
У статті розглядається питання оцінки проблеми впливу горіння породних відвалів на навколишнє середовище, як одного з забруднюючих факторів. Основною проблемою породних відвалів є їх схильність до самозаймання оскільки вони носять техногенний характер формування необхідно проводити контроль теплового стану породних відвалів. В даний час температурний контроль, відповідно до діючої «Інструкції щодо попередження самозаймання, гасіння та розбирання породних відвалів», проводиться за допомогою контактних термометрів на глибинах від 1,5 до 3,5 м. При використанні контактної методики, через рідкісну мережі точок вимірювання температури, неможливо достовірно визначити кількість, форму і площа осередків самозаймання. Крім цього, через недоступність до вогнищ горіння відсутня можливість вимірювання їх температури контактним способом.Для вибору оптимального комплексу заходів щодо попередження та ліквідації пожеж,зниження викидів в атмосферу шкідливих речовин необхідний своєчасний моніторинг стадій розвитку процесу горіння відвальних порід за допомогою тепловізорної зйомки. Оскільки основним завданням є виявлення та прогнозування розвитку осередків самозаймання на етапі їх початкового формування методом виміру зон температурних концентраторів.Тому важливим є своєчасно виявити, локалізувати та ліквідувати осередок пожежі.Відсутність науково обґрунтованих і законодавчо затверджених сучасних методів, що дозволяють оперативно, точно і безпечно визначити тепловий стан породних відвалів та забезпечити своєчасне виконання вимог екологічної безпеки обумовлює актуальність проведення досліджень щодо вдосконалення систем моніторингу екологічної безпеки з використанням дистанційних методів.

The article considers the issue of assessing the problem of the impact of burning waste heaps on the environment as one of the polluting factors. The main problem of waste heaps is their tendency to spontaneous combustion because they are man-made, it is necessary to control the thermal state of waste heaps. Currently, temperature control, in accordance with the current "Instructions for the prevention of spontaneous combustion, extinguishing and disassembly of waste heaps", is carried out using contact thermometers at depths of 1.5 to 3.5 m. , it is impossible to reliably determine the number, shape and area of spontaneous combustion cells. In addition, due to the inaccessibility of combustion centers, it is not possible to measure their temperature by contact. In order to select the optimal set of measures to prevent and eliminate fires, reduce emissions of harmful substances into the atmosphere, it is necessary to timely monitor the stages of development of the process of burning waste rock with the help of thermal imaging. Because the main task is to identify and predict the development of spontaneous combustion centers at the stage of their initial formation by measuring the zones of temperature concentrators. Therefore, it is important to identify, locate and eliminate the fire in a timely manner. The lack of scientifically sound and legally approved modern methods that allow you to quickly, accurately and safely determine the thermal state of waste heaps and ensure timely compliance with environmental safety requirements determines the relevance of research to improve environmental safety monitoring systems using remote methods.
Modern problems of influence assessmentrock dumps for the environment
Keywords: осередків самозаймання; горіння порід; теплового стану; самозаймання; відвальних порід; осередок пожежі; centers of spontaneous combustion; combustion of rocks; thermal state; spontaneous combustion; dump rocks; fire