Дизельний ДВЗ: конструкція, принцип дії, переваги та недоліки, область застосування - Горшков, Н. А.; Литвин, В. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
На сьогоднішній день дизельний двигун внутрішнього згорання (ДВЗ) є одним з найпоширеніших при застосуванні на вантажному та легковому транспорті й сільськогосподарській та спеціалізованій техніці. Він має певні переваги та недоліки в порівнянні з іншими ДВЗ. Головна відмінність між дизельним та бензиновим ДВЗ полягає у способі подачі паливо-повітряної суміші в циліндр і способі її загоряння. В бензиновому: пальне змішується із повітрям до потрапляння в циліндр, отримана суміш підпалюється в потрібний момент свічкою запалювання. В дизельному: повітря подається в циліндр окремо від пального і потім стискається. Коефіцієнт корисної дії (ККД) дизельного ДВЗ більший від бензинового, саме тому він почав використовуватися на вантажних автомобілях, а потім і на легкових.
Keywords: дизельний двигун внутрішнього згорання; паливний насос високого тиску; форсунка