Особливості моніторингу та підтримки технічного стану шахтних дегазаційних газопроводів в умовах інтенсифікації гірничих робіт - Ширін, Л. Н.; Барташевський, С. Є.; Єгорченко, Р. Р. (Видавництво НТУ "ДП", 2021)
Мета. Удосконалення методів контролю та підтримки технічного стану шахтних дегазаційних газопроводів для оперативної боротьби з утворенням в них механічних відкладень та підвищення ефективності процесу транспортування метаноповітряної суміші у складних гірничо-технічних умовах експлуатації. Методика дослідження. Розглянуто умови функціонування шахтної газотранспортної системи та оперативний контроль її експлуатаційних показників, а також методичний супровід та керування технічним станом об'єкта в реальних умовах шахтного середовища. Визначено підходи до оцінки, контролю та управління технічним станом газотранспортних систем в умовах впливу специфічних факторів шахтного середовища та розроблено інноваційні технічні рішення для підвищення експлуатаційних показників дегазаційної системи.
Specific features of monitoring and maintaining of technical conditions of mine degassing pipelines in terms of mining intensification
Keywords: дегазація; підземний вакуумний газопровід; метаноповітряна суміш