Особливості механічної обробки зносостійких чавунів - Дербаба, В. А.; Пацера, С. Т.; Григоренко, В. У. (My University, 2022)
Наукова новизна. Встановлення повного і системного зв'язку параметрів оброблення з властивостями оброблюваного матеріалу, геометрією інструменту і надійністю його роботи. У математико-статистичному опрацюванні експериментальних даних, що дало змогу вперше одержати комплексні залежності в зручному для розрахунку й аналізу вигляді, які дають наочне уявлення про вплив кожного параметра процесу точіння на його енергетичні показники. Визначення стійкості інструменту з надміцних матеріалів при змінній величині зносу. Практична значимість. Полягає у виборі й обґрунтуванні матеріалу, оптимальних геометричних параметрів різальних інструментів, установленні характеру впливу умов обробки зносостійких чавунів на основні показники процесу – стійкість різального інструменту та режими різання в залежності від твердості матеріалу. Розробці технічних обмежень для розрахунку основних показників оброблюваності та оптимізації технологічних операцій обробки зносостійких чавунів різальним інструментом із надтвердих композиційних матеріалів.

The originality. Establishing a complete and systematic connection of processing parameters with the properties of the processed material, the geometry of the tool and the reliability of its operation. In the mathematical and statistical processing of experimental data, which made it possible for the first time to obtain complex dependencies in a form convenient for calculation and analysis, which give a clear idea of the influence of each parameter of the turning process on its energy indicators. Determining the stability of a tool made of super-strong materials with a variable amount of wear. Practical implementation. It consists in the selection and substantiation of the material, the optimal geometric parameters of cutting tools, the establishment of the nature of the influence of the processing conditions of wear-resistant cast iron on the main indicators of the process - the stability of the cutting tool and cutting modes depending on the hardness of the material. Development of technical limitations for the calculation of the main machinability indicators and optimization of technological operations of processing wear-resistant cast iron with a cutting tool made of superhard composite materials
Features of mechanical processing of wear-resistant cast iron
Keywords: точіння; верстат; чавун; інструментальний матеріал; знос; стійкість; ріжучий інструмент; режими різання; turning; machine tool; cast iron; tool material; wear; stability; cutting tool; cutting modes