Концепт державно-приватного партнерства в сфері охорони здоров’я: державно-управлінський аспект - Березнюк, Д. В.; Бородін, Є. І. (НТУ ДП, 2024)
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), враховуючи важливість збереження критичної соціальної інфраструктури в Україні в умовах військового конфлікту, у липні 2022 р. оприлюднила звіт «Державно-приватне партнерство для інфраструктури та послуг охорони здоров’я: рекомендації для політиків в Україні» [1], у якому державно-приватне партнерство в сфері охорони здоров’я в державно-управлінському аспекті вбачається дієвим механізмом вирішення проблеми розширення мережі закладів первинної медичної допомоги та діагностики за рахунок залучення приватних інвестицій і підтримки у такий спосіб здатності уряду України фінансувати необхідну адміністративну реконфігурацію. Також, спираючись на досвід інших країн, експерти ВООЗ спрогнозували такі додаткові результати використання механізму державно-приватного партнерства з точки зору організуючого впливу держави на сферу охорони здоров’я, як покращення відбору проєктів, підвищення організаційної ефективності та збалансування відношення ціна-якість для медичних послуг.
Keywords: державно-приватне партнерство; Всесвітня організація охорони здоров’я; охорона здоров’я