Культурно-цивілізаційний вимір міжнародної безпеки - Теміров Юрій (НТУ "ДП", 2025)
Свого часу публікація роботи Семюела Гантінгтона «Зіткнення цивілізацій та зміна світового порядку» суттєво сприяла осмисленню цивілізаційного виміру світової політики та міжнародної безпеки, впливу на них культурного різноманіття. Разом з тим вона також надалі ускладнювала певну термінологічну плутанину у використанні понять «цивілізація» та «культура». Як правило, ігнорується той факт, що в розумінні цивілізації та цивілізованості склалися два методологічно відмінні підходи.
Keywords: міжнародна безпека; Семюел Гантінгтон; холодна війна