Містобудівні та архітектурні особливості слободи Половиці за літературними та картографічними джерелами XVIII- XX ст. - Харлан, О. В. (НГУ, 2009)
Охорона архітектурно-містобудівної спадщини в Україні останнім часом стає одним з найважливіших питань містобудівної діяльності, що пов’язано з інтенсивним сучасним розвитком історичних міст. Актуальним стає наукове вивчення містобудівних та архітектурних концепцій в Україні та інших країнах Європи. Велика кількість досліджень з історії архітектури різних регіонів і України в цілому сьогодні добре відомі. В більшості випадків головними методологічними засадами були обрані орієнтири на найбільш визначні міста та пам’ятки зодчества. Паралельно проводиться історико-архітектурне обстеження території України для створення «Каталогу пам’яток архітектури та містобудування України» і підготовка матеріалів до «Зводу пам’яток історії і культури України». Дніпропетровський регіон не є виключенням. Історія міста Дніпропетровська тісно переплетена з планувальним та архітектурним розвитком ряду населених пунктів козацької доби.