Діяльність органів місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я в умовах надзвичайних ситуацій - Гавва Олена Андріївна (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі публічного управління та адміністрування за спеціальністю 281 – «Публічне управління та адміністрування» – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Дніпро, 2025. Актуальність теми дослідження обумовлена тим, що в сучасному контексті глобальних проблем охорони здоров’я та управління виконана дисертація усуває критичні прогалини в розумінні ролі місцевих органів влади в управлінні надзвичайними ситуаціями (НС) в секторі охорони здоров’я (ОЗ) на регіональному рівні, маючи потенціал для інформування про політику та практику. Актуальність дисертаційного дослідження формується на підставі існування комплексу актуальних викликів в системі публічного управління наданням медичної допомоги при НС, а саме: - зростанням частоти надзвичайних ситуацій (НС), які безпосередньо впливають на здоров’я населення. Згідно з Базою даних про надзвичайні події (EM-DAT), кількість природних катаклізмів, про які повідомляється у всьому світі, зросла приблизно з 200 у 1980 році до понад 400 щорічно в останні роки (ВООЗ); - децентралізацією управління, яка є глобальним трендом публічної політики багатьох країн сучасного світу. Приймаючи політику децентралізації, національні уряди, переважно, покладають більшу частину соціальної відповідальності на місцеві органи влади за надання державних послуг, включаючи охорону здоров’я; - очевидним існуванням значних регіональних відмінностей в готовності до надзвичайних ситуацій. Експерти ВООЗ зазначають, що на 3 регіони з низьким і середнім рівнем доходу припадає понад 90% смертей, пов’язаних із стихійними лихами, через недостатню готовність мережі ОЗ; - впливом умовно-обмежених правових та інституційних рамок, які іноді формують управлінський простір діяльності та залежність ефективності роботи місцевих органів влади в управлінні надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров’я; - недостатньо сформованим на регіональному рівні управління середовищем для ефективного розвитку державно-приватного партнерства та залучення громад в управління надзвичайними ситуаціями; - існування розривів при впровадженні протоколів реагування на глобальні виклики НС та їх ефективним використанням на регіональному рівні застосування. Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the field of Public Management and Administration, specialty 281 – «Public Management and Administration» – Dnipro University of Technology, Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro, 2025 Relevance of the research topic stems from the urgent global challenges in healthcare and public administration. This dissertation addresses critical gaps in understanding the role of local authorities in managing emergencies in the healthcare sector at the regional level, providing valuable insights for both policy and practice. The relevance of the dissertation is determined by a set of pressing challenges in the public administration of emergency healthcare delivery, namely: An increasing frequency of emergencies that directly impact public health. According to the EM-DAT disaster database, the number of reported natural disasters globally has risen from about 200 in 1980 to over 400 annually in recent years (WHO); Decentralization of governance, which is a global trend in public policy. As countries adopt decentralization, national governments increasingly delegate responsibility for public service provision—including healthcare—to local authorities; Significant regional disparities in emergency preparedness. WHO experts note that over 90% of deaths from natural disasters occur in low- and middle-income regions due to weak healthcare readiness; Legislative and institutional constraints that limit the operational capacity of local governments in managing health emergencies; 10 Underdeveloped regional governance environments that hinder effective public-private partnerships and community engagement in emergency response.
Аctivities of local self-government bodies in the field of public health under emergency conditions
Keywords: публічне управління та адміністрування; охорона здоров'я; функції місцевого самоврядування; правовий механізм управління; надзвичайні ситуації; досвід ЄС; війна; пандемія; європейська інтеграція; стійкість (резильєнс); організація; медична реформа; public management and administration; healthcare; local government functions; legal mechanism of management; emergencies; EU experience; security in the medical sector; war; pandemic; European integration; resilience; preparedness; organization; medical reform