Досвід визначення деформаційних властивостей металургійних шлаків при реконструкції доменної печі № 3 комбінату "Запоріжсталь" - Тимощук, В. І.; Папуша, Т. В.; Головко, В. Т. (My University, 2018)
Визначені загальні підходи до оцінки несучої здатності ґрунтової основи, складеної насипними ґрунтами, на основі залежності їх фізико-механічних характеристик від речового складу, давності відсипки, ступеня дії на насипний шар динамічних коливань. За результатами виконаних оцінок встановлені деформаційні характеристики металургійних шлаків, які рекомендовані у якості несучого шару на ділянці монтажу кільцевого крану для реконструкції доменної печі ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ" Можливість застосування дослідних характеристик фізико-механічних властивостей штучних ґрунтів у якості розрахункових підтверджена результатами модельних розрахунків несучої здатності ґрунтової основи і даними експлуатації кільцевого крану.

Определены общие подходы к оценке несущей способности грунтового основания, сложенного насыпными грунтами, на основе зависимости их физико-механических характеристик от вещественного состава, давности отсыпки, степени воздействия на насыпной слой динамических колебаний. По результатам выполненных оценок установлены деформационные характеристики металлургических шлаков, которые рекомендованы в качестве несущего слоя на участке монтажа кольцевого крана для реконструкции доменной печи ЧАО "ЗАПОРОЖСТАЛЬ". Возможность применения опытных характеристик физико-механических свойств искусственных грунтов в качестве расчетных подтверждена результатами модельных расчетов несущей способности грунтовой основы и данными эксплуатации кольцевого крана.

General approaches to the bearing capacity assessment of the soil foundation composed of fill-up soils are determined on the basis of the dependence of physical and mechanical characteristics of soils on the material composition; the dumping term; the degree of dynamic vibration impact on the fill-up layer. The deformation characteristics of metallurgical slags recommended as a bearing layer at the installation site of ring crane for the reconstruction of the blast furnace of "ZAPOROZHSTAL" combine are defined based on the results of performed evaluations. The possibility of applying the experimental characteristics of the physical and mechanical properties of artificial soils as calculated ones is confirmed by the results of bearing capacity simulation of the soil foundation and operating data of the ring crane.
Experience in determining the deformation properties of metallurgical slags during the reconstruction of blast furnace no. 3 to the combine "zaporizhstal".
Keywords: грунт насыпной; грунт насипний; грунтовий масив; грунтовой массив; деформаційна властивість; деформационное свойство; металлургический шлак; металургійний шлак; несуча здатність; несущая способность