Компонентне забезпечення IoT системи моніторингу стресостійкості сільськогосподарських культур - Дяченко, Г. Г.; Шаматрін, А. М.; Візнюк, А. В.; Лактіонов, І. С. (My University, 2024)
В умовах сьогодення, коли постійно з’являються нові виклики, вкрай важливо забезпечити продовольчу безпеку та доступ до продуктів якомога більшій кількості людей незалежно від впливу значної кількості дестабілізуючих факторів. Вирішення проблеми потребує комплексних заходів із застосуванням інформаційних технологій для оптимізації та автоматизації процесів необхідних для збереження врожаю. Використання IoT дозволяє збирати, аналізувати та використовувати дані про стан ґрунту, вологість, температуру та інші важливі параметри [1] в реальному часі та не потребує значних капіталовкладень для реалізації [2]. Це сприяє прийняттю обґрунтованих рішень щодо зрошення, внесення добрив, захисту рослин та планування посівних площ, зменшуючи ризики та збільшуючи врожайність. Впровадження IoT систем до аграрного сектору також сприяє розвитку точного землеробства, оптимізації ресурсів і підвищенню стійкості до змін клімату, що є ключовими факторами сталого розвитку сільськогосподарських виробництв.
Keywords: ІоТ системи моніторингу; стресостійкість сільськогосподарських культур