Технологія вилучення вугілля для повторного рециклінгу в умовах МВВ ЦОФ Павлоградська - Муригін, О. Є.; Дрешпак, О. С. (My University, 2023)
У процесі своєї діяльності людина постійно впливає на навколишнє середовище. При видобутку та збагачені корисних копалин з’являється вплив на природні процеси, що проходять на Землі, та засмічує навколишнє середовище. На території України накопичено близько 25 млрд. тонн промислових відходів вугільної, гірничорудної, металургійної та енергетичної промисловостей, з яких велика частина знаходиться в понад 1200 териконах та породних відвалах, понад 60 хвостосховищах і шламонакопичувача збагачувальних фабрик, понад 20 золошлакових відвалах та золонакопичувачах. Такої кількості промислових відходів достатньо, щоб покрити всю територію держави шаром потужністю до 2 см. Шламоутворення є наслідком дроблення, подрібнення та стирання великих класів вугілля в процесі його транспортування, перевантаження, збагачення, зневоднення і розмокання у воді глинистої частини породи.
Keywords: шламоутворення; рециклінг; хвостосховище