Використання нейронних мереж для прогнозування генерації систем з ВДЕ - Колб, А. А.; Лобода, А. Ю. (НТУ ДП, 2023)
Відновлювані джерела енергії мають потенціал для забезпечення значної частини світових енергетичних потреб. Однак існує кілька проблем, пов'язаних з виробництвом відновлюваної енергії, однією з яких є нестабільність. Сонячна та вітрова енергія є непостійними джерелами енергії, що означає, що їхня потужність змінюється залежно від погодних умов та часу доби. Це ускладнює використання цих джерел для забезпечення базового навантаження, тобто мінімальної кількості енергії, необхідної для задоволення щоденного попиту. Загалом, ці виклики підкреслюють необхідність продовження досліджень і розроблень для подолання проблем, пов'язаних з виробництвом відновлюваної енергії. Враховуюче все вище сказане останніми роками зростає інтерес до використання штучних нейронних мереж (ШНМ) у сфері відновлюваної енергетики.
Keywords: відновлювані джерела енергії; нейронні мережі; генерація систем