Результати петрографічного дослідження матеріалу скіфської стели з Полтавського краєзнавчого музею - Нікітенко, І. С.; Супруненко, О. Б. (Видавництво НТУ "ДП", 2020)
Отримання нових даних з історії використання різних видів гірських порід скіфами для виготовлення творів кам’яної скульптури. Методика дослідження полягає у проведенні мінералого-петрографічного аналізу сировини стародавньої скіфської стели та порівнянні отриманих даних з петрографічними характеристиками подібних гірських порід з метою визначення походження матеріалу досліджуваного артефакту.

Obtaining new data on the history of the use of different rocks by the Scythians for the manufacture of stone sculptures. The methodology is to conduct a mineralogical and petrographic analysis of the raw materials of an ancient Scythian stele and to compare the obtained data with the petrographic characteristics of similar rocks in order to identify the provenance of the material of the artefact under study.
Results of a petrographic study of the material of the scythian stele from the Poltava museum of local lore
Keywords: кам’яна сировина; скіфи; кам’яна скульптура; археологічна петрографія; стародавня гірнича справа; Полтавський краєзнавчий музей; stone raw materials; Scythians; stone sculpture; archaeological petrography; ancient mining; Poltava Museum of Local Lore