Моделювання оптимального розміщення геотермальних станцій в ізотропних та зсувноізотропних пористих водоносних пластах - Лубков М. В. (НТУ "ДП", 2025)
Аналіз отриманих результатів показує, що найбільш ефективне використання геотермальних станцій можливе у проникних пластах. У слабопроникних пластах технічні можливості використання станцій значно скорочуються. При цьому наявність зсувної ізотропії пластів у всіх випадках призводить до погіршення фільтраційних властивостей. Для слабо або надзвичайно слабопроникних пластів найбільш оптимальним є діагонально-хрестоподібне розташування геотермальних станцій відносно їх головних осей анізотропії, в якому чергуються добувні танагнітальні свердловини. Analysis of the obtained results shows that the most effective using of the geothermal stations is possible in permeable reservoirs. In low-permeable reservoirs, the technical possibilities of using stations are significantly reduced. At the same time, the presence of shear isotropy of the reservoirs in all cases leads to decreasing of the filtration properties. For low- or extremely low-permeable reservoirs, the most optimal is the diagonal-cross-shaped arrangement of the geothermal stations relatively their main axes of anisotropy, in which production and injection wells alternate.
Modeling of optimal installation of geothermal stations in the isotropic and shear-isotropic porous water reservoirs
Keywords: комп’ютерне моделювання; комбінований скінчено-елементно-різницевий метод; фільтраційні процеси; геотермальні станції.; computer modeling; combined finite-element-difference method; filtration processes; geothermal stations.