Удосконалення системи озелення території гірничих підприємств з використанням ГІС технологій - Красніков, А. В.; Бучавий, Ю. В. (My University, 2023)
Дніпропетровщина добре забезпечена мінеральними ресурсами, яка володіє приблизно 50 % від загальнодержавних запасів корисних копалин. Саме тут розташований Криворізький залізорудний басейн, який є найбільшим в Україні. Видобуток проводять на Північному, Центральному, Південному, Інгулецькому, Центральному, Новокриворізькому ГЗК. Але відкриті гірничі роботи, які проводять з корисними копалинами, призводять до викиду пилу та газів у повітрі робочої зони, які негативно впливають на навколишнє середовище, створюючи небезпеку для мешканців прилеглих житлових районів. Для вирішення цієї проблеми використовують зелені насадження санітарно захисних зон (СЗЗ) які, через свої фільтруючі властивості, знижують запиленість атмосфери, знижують концентрацію шкідливих домішок, регулюють вітро-пилові та вітро-газові потоки, та насичують повітря киснем.
Keywords: зелені насадження санітарно захисних зон; санітарно-захисна смуга; агролісомеліорація