Моделирование формирования мульды сдвижения земной поверхности над движущимся очистным забоем - Назаренко, Валентин Алексеевич; Стельмащук, Елена Вячеславовна (Донецкий национальный технический университет, 2009)
За результатами натурних інструментальних спостережень розроблена просторово-часова модель формування мульди зрушення для умов вугільних шахт Західного Донбасу. Запропоновано новий тип ізоліній, що характеризують час і місце виникнення у мульді осідань певної величини.

The surface subsidence in Western Donbas coal mines is analyzed. A spatial-temporal model of earth's surface subsidence is developed. A new type of contour - chronoisosubsidence is proposed. These lines characterize the time and place where the certain subsidences are formed.
Keywords: Зрушення земної поверхні; вугільний пласт; очисна виробка; підробка; зрушення; деформації