Вузли тертя ковзання. Моделі та оптимізація - Пістунов, І. М. (Видавництво НГУ, 2010)
Розглянуто теоретичні і практичні аспекти щодо фізичного та математичного моделювання, аналізу та проектування вузлів тертя ковзання, які місять антифрикційні матеріали. Подано основні схеми випробування на тертя та зношування, наведено варіанти модифікації випробувальних машин для збільшення типів та схем тертя. До них додано формули для розрахунку основних режимів тертя. Розвинуто теорію розрахунку втрат на тертя в кульовому та циліндричному шарнірі, кульковому передавальному механізмі, плоске тертя. Розроблено методику створення статистичних моделей антифрикційних матеріалів, які дозволяють не тільки передбачати величину коефіцієнта тертя та інтенсивності зносу, але і проектувати ці матеріали із заданими якостями. Доведено можливість використання цих моделей замість мікроскопічного та хімічного дослідження зони тертя. Кожне теоретичне положення супроводжується прикладами розрахунків, що дозволяє поглибити розуміння викладеного матеріалу. Призначено для студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, спеціалістів, які проводять дослідження в напряму тертя та зношування в машинах.
Keywords: вузли тертя ковзання