Управління ризиком для цілей обліку в сучасних умовах цифровізації - Макурін А. А.; Шишкова Н. Л. (НТУ "ДП", 2025)
У статті проаналізовано вплив цифровізації на інформаційне забезпечення обліку. Встановлено, що в рамках комунікації бухгалтер повинен вміти використовувати сучасні технології, нові платформи та сервіси у процесі взаємодії із внутрішніми та зовнішніми користувачами інформації, дотримуючись при цьому правил етикету та поведінки, що існують в рамках даного формату взаємодії. Зазначено, що управління ризиком для цілей обліку в умовах цифровізації набуває особливої актуальності через зростаючу складність інформаційних систем і впровадження новітніх технологій, що впливають на ведення фінансового обліку та управлінські процеси. Виокремлено основні види ризиків при цифровій трансформації обліку, які включають: технологічні, кіберризики, ризики баз даних, операційні, правові, стратегічні, фінансові. Розглянуто загрози та особливості цифрового середовища формування інформації в обліку, які можуть викривити фінансову звітність підприємства або вплинути на прийняття управлінських рішень через недостатній рівень захищеності даних. The article analyzes the impact of digitalization on the information support of accounting. It was established that in the framework of communication and interaction, the accountant must be able to use modern technologies, new platforms and services in the process of interaction with internal and external users of information, while observing the rules of etiquette and behavior that exist within this format of interaction. It is noted that risk management for accounting purposes in the context of digitalization is gaining special relevance due to the growing. complexity of information systems and the introduction of the latest technologies that affect financial accounting and management processes. The main types of risks in the digital transformation of accounting are given, which include technological, cyber risks, database risks, operational, legal, strategic, financial. There are are considered threats and features of the digital environment for the formation of information in accounting which can distort the financial reporting of the enterprise or affect management decisions due to an insufficient level of data security.
Risc management for accounting purposes in the modern conditions of digitalization
Keywords: цифровізація суспільства; управління ризиком та його інформаційне забезпечення; бухгалтерський облік; функціонування підприємства; зовнішній та внутрішній ризик.; digitalization of society; risk management and its information support; accounting; enterprise functioning; external and internal risk