Еволюція використання торфу для енергетичних потреб: від вогнищ палеоліту до біорефайнингу ХХІ століття - Ішков В. В.; Колчев К. М.; Дрешпак О. С.; Козій Є. С.; Мандрікевич В. М. (НТУ "ДП", 2025)
Встановлено ключові етапи еволюції: від використання торфу неандертальцями в палеоліті через його роль як базового місцевого палива в аграрних суспільствах до індустріалізації видобутку (фрезерний спосіб, брикетування) у XIX-XX ст. та переходу до глибинної переробки в XX-XXI ст. Останній етап включає розвиток композитних палив (торфовугілля, торф’яні водовугільні суспензії, торфовідхідні брикети), термічних методів (піроліз, газифікація, карбонізація) та біотехнологій (анаеробне зброджування, отримання гумінових речовин). Визначено унікальне положення торфу як «повільно відновлюваного» ресурсу з подвійною екологічною роллю: значні викиди CO₂ при спалюванні, але потенціал для стабілізації біоенергетичних процесів та інтеграції в циркулярну економіку за умови раціонального управління та рекультивації торфовищ.
Evolution of peat use for energy needs: from palaeolithic fires to 21st century biorefining
Keywords: торф; історія енергетики; паливо; термічна переробка; біотехнології; відновлювані джерела енергії.; peat; energy history; fuel; thermal processing; biotechnology; renewable energy sources.