Дослідження та екологічна оцінка грунтів забруднених важкими металами локальної території селища Мирне в м. Дніпро - Доброскок, Д. В.; Свєткіна, О. Ю.; Сінкевич, В. В. (НТУ ДП, 2022)
Проблема забруднення ґрунту важкими металами, є однією з найважливіших проблем сучасності та найближчого майбутнього. Сполуки цих елементів характеризуються високою токсичністю, рухомістю і здатністю до біоакумуляції, що складає небезпеку не тільки для людини, а і для всього живого на Землі. В умовах інтенсивного антропогенного впливу надходження важких металів у агроекосистему перевищує її захисні властивості. Це призводить до зниження врожайності та якості продукції рослинництва, робить її небезпечною для людей і тварин. Особливістю важких металів є також те, що вони, на відміну від органічних токсикантів, не розкладаються, один раз включившись в біогеохімічні цикли, можуть зберігати свою біологічну активність необмежений час. Виходячи з цього, вивчення токсичного впливу важких металів на природну систему «ґрунт-рослина» є актуальним дослідженням.
Keywords: екологічна оцінка; важкі метали; забруднення