Деякі особливості свердловинної розробки газових покладів - Капелька, В. В.; Коровяка, Є. А. (НТУ ДП, 2022)
Загальноприйнятим є наступне, цілком геологічне, твердження. За складністю літологічної будови, фазового стану видобувних вуглеводнів, умов залягання і мінливості властивостей продуктивних пластів (незалежно від величини запасів родовища), виділяються такі типи покладів – простої будови (вони пов'язані з непорушеними або слабо порушеними структурами, причому продуктивні пласти містять однофазовий флюїд і характеризуються витриманістю товщини і колекторських властивостей у плані і в розрізі); складної будови (вони, на відміну від попереднього типу, мають одно- або двофазний флюїд і характеризуються: значною мінливістю товщини і колекторських властивостей продуктивних пластів у плані і в розрізі, літологічними заміщеннями колекторів слабопроникними породами або наявністю тектонічних порушень; дуже складної будови (для них є характерним як наявність багатофазних флюїдів, літологічні заміщення, тектонічні порушення, так і невитриманість товщини і колекторських властивостей продуктивних пластів).
Keywords: буріння свердловин; газові поклади