Визначення розташування осередку пожежі в виробленому просторі - Мінєєв, С. П.; Демченко, С. В.; Чумак, О. М. (Видавництво НТУ "ДП", 2020)
Виникнення ендогенних пожеж відбувається внаслідок самонагрівання горючих матеріалів, таких як корисні копалини і органічні матеріали, в важкодоступних місцях - у виробленому просторі, в ціликах, за кріпленням підготовчих виробок. Вони виявляються за результатами температурного і газового контролю, а також візуально по вогню і диму. Основна ознака ендогенної пожежі концентрації окису вуглецю вище 0,001 % в трьох пробах повітря, відібраних в одній з точок контролю через кожні 6 годин. Додатковими ознаками початку ендогенного пожежі є підвищення температури повітря, води і порід, зростання вологості повітря, підвищення концентрації шкідливих газів і кислотності води, спільна присутність водню, радону, етилену і ацетилену в шахті.
Keywords: Осередок; Пожежа; Ліквідація; План гірничих робіт