Правозастосування та реалізація рішень Європейського суду з прав людини у кримінальному праві України - Южека, Р. С. (НТУ ДП, 2022)
З огляду на необхiднiсть приведення вiтчизняного законодавства у вiдповiднiсть iз нормами i принципами мiжнародного права досить важливим постає проблема вивчення європейського законодавчого досвiду та європейської правової доктрини. Проблема формування джерел права у національній правовій системі вважається однією з найбільш нагальних і дискусійних в юридичній науці. Питання про те, що слід вважати джерелом права, який вигляд повинна мати ієрархічна структура джерел права, мають важливе не тільки теоретичне, а й практичне значення, оскільки вони виступають свого роду орієнтиром, що служить напрямком для суб‘єктів правозастосування у правовій системі в цілому. Актуальність дослідження зарубіжного досвіду виконання рішень Європейського Суду з прав людини посилюється з недостатністю теоретичної розробленості, існуванням значної кількості дискусійних теоретичних і практичних питань щодо удосконалення правозастосовної практики в України.
Keywords: Європейський суд; кримінальне право; міжнародне право; права людини