Розвиток в Україні промислової технології розділення цирконію і гафнію - Шпильовий, Л. В.; Білецький, В. С.; Шпильовий, К. Л. (My University, 2017)
Простежено історію розвитку в Україні технології розділення близьких за своїми властивостями цирконію і гафнію. Показано, що українським вченим і промисловцям Доне- цького хіміко-металургійного заводу (ДХМЗ) в стислі строки вдалося створити нові, оригі- нальні, технології розділення цирконію і гафнію, що дозволило забезпечити збройні сили та вітчизняну атомну промисловість важливими конструкційними матеріалами. Впроваджен- ня цих технологій, їх вдосконалення і заміна відбувалися у відповідності з вимогами часу. До- нецький ХМЗ у 1950-1980-х роках був єдиним в країні виробником цирконієвої та гафнієвої продукції, експериментальною базою для розвитку нових технологій і техніки. Фахівцями заводу, його колективом зроблено неоціненний внесок в становлення атомної промисловості СРСР та України.

Прослежена история развития в Украине технологии разделения близких по своим свойствам циркония и гафния. Показано, что украинским ученым и промышленникам Донец- кого химико-металлургического завода (ДХМЗ) в сжатые сроки удалось создать новые, ори- гинальные, технологии разделения циркония и гафния, что позволило обеспечить вооружен- ные силы и отечественную атомную промышленность важными конструкционными мате- риалами. Внедрение этих технологий, их совершенствования и замена происходили в соот- ветствии с требованиями времени. Донецкий ХМЗ в 1950-1980-х годах был единственным в стране производителем циркониевой и гафниевой продукции, экспериментальной базой для развития новых технологий и техники. Специалистами завода, его коллективом сделано не- оценимый вклад в становление атомной промышленности СССР и Украины.

The history of development in Ukraine of the technology of separation of zirconium and hafnium close in their properties is traced. It is shown that the Ukrainian scientists and industrialists of the Donetsk Chemical and Metallurgical Plant (DKhMZ) succeeded in creating new, original technologies for the separation of zirconium and hafnium in a short time, which allowed the armed forces and the domestic nuclear industry to be provided with important structural materials. The introduction of these technologies, their improvement and replacement took place in accordance with the requirements of the times. Donetsk KhMZ in the 1950s-1980s was the only producer of zirconium and hafnium products in the country, an experimental base for the development of new technologies and equipment. Specialists of the plant and its team made an invaluable contribution to the development of the nuclear industry of the USSR and Ukraine.
Keywords: технология разделения циркония и гафния; обогащение редкоземельных элементов; атомная промышленность