Аналіз особливостей вивалоутворення приконтурних порід виїмкових виробок та шляхи підвищення їх стійкості - Яковенко, В. Г.; Бондаренко, В. І.; Петльований, М. В.; Ковалевська, І. А.; Драгун, Д. В. (My University, 2024)
Наукова новизна полягає у виявленні особливостей та умов вивалоутворення приконтурних порід виїмкових штреків при проведенні виробок у складних геотехнічних умовах, що дало змогу обґрунтувати ін’єкційне закріплення поліуретановими смолами як перспективний захід підвищення стійкості виїмкової виробки. Практична значимість. Вивчення умов та особливостей вивалоутворення нестійких приконтурних порід виїмкової виробки є основою обґрунтування технології ін’єкційного зміцнення, при здійсненні якої досягається цілісність масиву, ліквідуються технологічні простої та досягається безпека ведення гірничих робіт.

Originality. The novelty consists in revealing the peculiarities and conditions of border rock inrush formation in extraction drifts during mining operations in difficult geotechnical conditions, which made it possible to substantiate injection strengthening with polyurethane resins as a promising measure to improve the extraction working stability. Practical implications. The study of the conditions and peculiarities of the inrush formation of unstable border rocks in the extraction working is the basis for substantiation of injection strengthening technology, which, when implemented, achieves the mass continuity, eliminates technological downtime and ensures the safety of mining operations.
Analysis of inrush formation specifics of border rocks in the extraction workings and ways to increase their stability
Keywords: вивали; тріщинуватість; нестійкі породи; прохідницькі роботи; очисні роботи; ін’єкційне закріплення; inrushes; racturing; unstable rocks; tunneling operations; stope operations; injection strengthening; polyurethane resins