Екологічні стратегії та інноваційні природоохоронні технології в ЄС та Україні - Ковров О. С.; Кулікова Д. В. (Журфонд, 2025)
Монографія присвячена грунтовному аналізу існуючих екологічних технологій з фокусом на очищення газопилових викидів та поліпшення якості атмосферного повітря, очищення стічних вод від органомінеральних домішок, інновації в галузі фіторемедіації та відновлення порушених гірничопромислових земель. Розглянуто сучасні методи очищення викидів в атмосферу з оцінкою ефективності роботи різних типів очисних споруд, розрахунки основних процесів очищення стічних вод і водопідготовки, технології фіторемедіації забруднених важкими металами земель із застосуванням сучасних екологічних підходів. Монографія є результатом наукових досліджень і частиною дисципліни «Інноваційні екологічні технології в ЄС та Україні», розробленої та впровадженої в навчальний процес в рамках освітнього проєкту «Стандарти Європейського союзу щодо екологічної реабілітації гірничопромислових земель» (EUSERML 101085715), який реалізовано в НТУ «Дніпровська політехніка» за підтримки програми Європейського Союзу Еразмус+. Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them. Фінансується Європейським Союзом. Однак висловлені погляди та думки належать лише авторам і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні орган, що надає гранти, не можуть нести за них відповідальності.
Keywords: очищення газопилових викидів; екологічні технології; поліпшення якості атмосферного повітря; очищення стічних вод від органомінеральних домішок; інновації в галузі фіторемедіації; відновлення порушених гірничопромислових земель