Система натм та капітальні гірничі виробки вугільних шахт - Мясников, І. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2020)
Сьогодні Україна продовжує інтегруватися в міжнародний економічний простір, що супроводжується безліччю викликів і протиріч, які стосуються різноманітних галузей діяльності людини. Так, можна говорити про наявність не тільки економічних, а й соціальних, культурних, юридичних, організаційних, а також інженерно-технічних протиріч. Наявність даних протиріч обумовлено нашою історією, деякою відособленістю наукових шкіл і різними соціальноекономічними умовами. На формування інженерної думки і прикладної науки в світі істотно вплинули умови вільного ринку. В таких умовах вченим і інженерам найчастіше доводилося і доводиться не тільки шукати вирішення тієї чи іншої проблеми, але шукати найбільш дешевий шлях вирішення, дотримуючись постійний баланс між вартістю, якістю і швидкістю. У той же час у нас, протягом тривалого періоду інженерна думка і прикладна наука формувалися в умовах планової економіки. Даний вплив простежується і зараз, зокрема в існуючій нормативній базі.
Keywords: Система; Показник; Гірський масив