Утилізація золошлакових відходів за рахунок вилучення вугільного концентрату методом флотації - Глуховеря, М. Р.; Младецький, І. К. (НТУ ДП, 2023)
Спалювання вугільного палива на теплоелектростанціях (ТЕС) призводить до утворення золошлакових відходів (ЗШВ). Проблема утилізації цих відходів є гострою, оскільки займаються значні площі сільськогосподарських угідь, не кажучи вже про згубний вплив на екологію довкілля. Щороку в Україні утворюється до 7 млн т. відходів теплової генерації. Загальний обсяг накопичених відходів ЗШВ станом на 2020 рік становить понад 360 млн т, а за найскромнішими підрахунками до 2035 року цей показник може становити понад 415 млн т. Рівень утилізації ЗШВ в Україні становить 8,3%, тоді як у країнах Європейського Союзу (ЄС) цей показник становить 43%, а в деяких випадках до 100%. Основний напрямок утилізації – це дорожньо-будівельна індустрія (сухі будівельні суміші, добавка до цементу, дорожнє покриття).
Keywords: золошлакові відходи; відходи; флотація